You Are Viewing

A Blog Post

Yrittäjyys – hulluutta vai hunajaa?

Tämä oli Madventures-kaksikko Rikun ja Tunnan otsikkona, kun he olivat 28.2. puhumassa Oulun yliopistolla Oulun seudun ammattikorkeakoulun ja opiskelijayrittäjyysyhteisö OuluSES:n yhdessä järjestämässä tilaisuudessa. Pojat kertoivat lähes kaksituntisessa setissään, mitä maailmanmatkailu oli opettanut heille elämästä ja miten noita havaintoja on heidän mielestään mahdollista soveltaa yrittäjyyteen ja yrityselämään

Kaksikko meni Papua-Uusi-Guineaan tietäen, että siellä asuu yksi maailman viimeisistä kannibalismia harjoittavista heimoista. Monien vaiheiden jälkeen he saivat heimon jäseniltä kaipaamansa haastattelun, toisin kuin muut paikalla käyneet, joista monet oli tapettu. Paikallisesta oppaasta oli tässä luonnollisesti apua, mutta poikien oman kertoman mukaan kaikkein tärkeintä oli kuitenkin luottamuksen saavuttaminen ja molemminpuolinen arvostus, joita ilman hommasta ei olisi tullut mitään.

Yrittäjän kannalta katsottuna vihamielinen ympäristö voi tarkoittaa montaa muutakin asiaa kuin vihaista heimoa viidakossa; olennaista on huomata, että niin matkailuun kuin yrittäjyyteenkin olennaisesti liittyvästä ennustamattomuudesta huolimatta epämukavuusalueelle meneminen palkitsee aina.

Rikun ja Tunnan viesti yleisölle oli, että yrittäjän on laskeuduttava norsunluutornistaan ja luovuttava omista ennakkoluuloistaan. He esimerkiksi kertoivat ihmettelevänsä niitä neuvoja, joissa matkailijoita kehotetaan välttämään katukeittiöitä niiden sisältämien riskien vuoksi. Heidän mielestään ne ovat mitä parhaimpia paikkoja syödä, ja usein tuollaiset neuvot tulevat ihmisiltä, jotka eivät ole koskaan katukeittiötä kokeilleet.

Ole siis rohkea, äläkä tuomitse ennen kuin kokeilet. Ja ennen kaikkea – ole mukana siinä genressä, mistä puhut, jotta tiedät, mistä puhut. Muut asiat voit jättää vähemmälle huomiolle. Rikun toteamus ”me ei olla koskaan käyty seiskan bileissä” tiivisti ajatuksen hyvin.

Poikien kertoman mukaan heitä ohjaa olennaiseen keskittymisen lisäksi kolme i:llä alkavaa asiaa, joita ovat

  • Intuitio: luota omaan vaistoosi siitä, mikä on hyvää
  • Intohimo: halu tehdä parhaansa joka kerta, eikä kenellekään muulle anneta viimeistä sanaa
  • Intensiteetti: heittäydy ja pane kaikki likoon joka kerta, sillä loppujen lopuksi muuta keinoa ei ole

Tärkeää on myös aitous, jonka kautta syntyy uskottavuus.

Itselleni kolahti erityisesti se kohta, kun Riku ja Tunna puhuivat hyvistä kumppaneista.

– Hyvä kumppanuus tarkoittaa sitä, että otat kohtaamasi ihmiset vastaan sellaisina kuin he ovat ja yrität ymmärtää, vaikka se olisi joskus vaikeaa.

Enpä osaisi itse paremmin sanoa, ja olen sentään viestinnän virittäjä :)

Toinen kolahdus kuului tässä kohden:

– Yrittäjyyskin on matka. Kasvu tapahtuu siellä, missä tuntuu **ttumaiselta olla. Tunne johtuu siitä, että hyppy tuntemattomaan pelottaa. Kun hallitset riskit ja pelostasi huolimatta uskallat ottaa niitä, et voi hävitä. Jos taas et koskaan ota riskiä, et voi myöskään voittaa.

Luota siis intuitioosi, sillä pitkällä tähtäimellä se johtaa hyvään tulokseen.

Vastaa