You Are Viewing

A Blog Post

Vihaisten lintujen kevätmuutto

Kotikaupunkini Oulu on paikka, jossa Nokian toimitilojen kylttejä näki yhteen aikaan lähes joka puolella, nyttemmin ne ovat vähentyneet. Siksi onkin luonnollista, että Nokian julkistettua Microsoft-yhteistyökuvionsa nimenomaan täällä alettiin spekuloida sillä, miten käy työpaikoille ja jos huonosti, niin mitä tilalle. Yhden näkökulman esitti Juha Rapeli Kalevassa 12.3. kirjoittaessaan, että ”epätoivoon ei ole kuitenkaan aihetta. Heikko yritteliäisyys tosin huolettaa”.

Toisenlaisen lähestymistavan ottavat Taneli Tikka ja Lasse Männistö Suomen kasvuyrittäjyyden pelastamiseksi laatimassaan kolmen kohdan ohjelmassa. Heidän mukaansa mitään uusia Nokioita ei edes tarvita, vaan lisää vihaisia lintuja. Vihaisilla linnuilla he viittaavat Rovio Mobile –yhtiön Angry Birds –mobiilipeliin, josta on tullut maailmanlaajuinen menestys.

Yhtä kaikki, uusien avausten tarve on ilmeinen. Ne, kuten niin monet muutkin asiat, lähtevät liikkeelle ideasta. On oltava idea, johon yrittäjä itse uskoo. Sen jälkeen, jos tavoitteena on maailmanvalloitus, pitää saada rahoittajat uskomaan siihen. Sitä varten on olemassa useita erilaisia liikeideakilpailuja, joissa yrittäjä voi -kuten sanonta kuuluu- pitchata ideaansa sijoittajista koostuvan raadin edessä. Kilpailuista kuitenkin yksi on ylitse muiden, ja se on oululaisin voimin pystyyn polkaistu somepitching.com.  Mikä siitä tekee erilaisen ja siksi paremman kuin muista liikeideakilpailuista? Monikin asia.

Kilpailu käydään kokonaan netissä, mistä syystä kenenkään ei tarvitse matkustaa mihinkään – rahaa säästyy ja luonto kiittää. Toisekseen kilpailuun jätettyjen ideoiden arvioinnissa hyödynnetään yleisöä eli rekisteröityneitä äänestäjiä. Heidän antamiensa äänten perusteella valitaan 10 finalistia, jotka pääsevät loppukilpailuun ja tavoittelemaan erinomaisia palkintoja. Eivätkä ne ole mitä tahansa palkintoja, vaan sellaisia, joita jokainen startup-yrittäjä tarvitsee: toimitiloja, graafista suunnittelua, lakineuvontaa, rahoituspalveluita ja niin edelleen. Myös voittaja valitaan yleisön ja asiantuntijaraadin yhteistyön tuloksena. Tästä hyötyvät kaikki osapuolet: kilpailijat saavat palautetta potentiaalisilta asiakkailtaan, sijoittajat saavat päätöstensä tueksi tietoa yleisön reaktioista esitettyjä ideoita kohtaan, ja yleisöllä on niin ikään mahdollisuus voittaa palkintoja.

Vaikka meillä täällä Oulussa on totuttu ajattelemaan melko teknologiavoittoisesti, niin idea voi olla ihan miltä alalta tahansa. Useinhan juuri niistä alun perin hölmöimmän tai uskomattomimman kuuloisista ideoista tulee menestystarinoita.

Älä suotta pidä ideaasi vakan alla, vaan ilmoittaudu mukaan kisaan osoitteessa www.somepitching.com :)

Näin kehottaa Rotuaarin Robin Hood, jolla on ilo ja kunnia toimia kilpailun viestintäpartnerina.

3 vastausta artikkeliin “Vihaisten lintujen kevätmuutto”

 1. Tom Laine kirjoitti:

  Hieno kirjoitus Marko, kiitos maininnasta ja kehuista.

  Tikalla ja Männistöllä on hyviä pointteja ja Petteri Koponenkin ehti jo kommentoida omasta puolestaan esitykseen, mutta edelleen ihmettelen miksi niin paljon puhetta ja niin vähän tekoja.
  Puhutaan paljon siitä millaisia haasteita start-upit ja kasvuyritykset kohtaavat ja miten vähän tuetaan, mutta samaan aikaan niin Start-up week, Aallon pitchaus-kiertue, Arctic Startupin Travelling Salesman ja Somepitching.com kärsivät osallistujien vähyydestä. Missä siis start-uppien oma aktiivisuus? Julkisten toimijoiden on syytä tarttua sanoista tekoihin – mielenkiinnolla odotan saako Business Oulu näkyvää aikaiseksi Ala-Mursulan suurten puheiden jälkeen – ja toisaalta start-uppien pitää uskaltaa kertoa olemassa olostaan, ei kukaan tule kotoa hakemaan jos maailmaa tai edes Kempelettä aikoo valloittaa.
  Aktiivisuuden pula tuntuu olevan molemmin puolista ja puhetta riitää, poikkeuksena ehkä juuri Oulun start-up yhteisö. Siis iso ehkä. On paljon puuhamiehiä ja -naisia ja hienoja tapahtumia ja aloitteita LuLusta MoMoon ja Oulu Open Hackista Somepitchingiin, VTT:n ja OuluSesin yhteisistä aloitteista Takomon aktiivisuuteen, mutta osallistujia saisi varmasti näissä kaikissa olla paljon, paljon enemmän. Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan, isot kiitokset Oulussa Elsilän Martille ja muutamalle muulle jotka ovat saaneet asioita tapahtumaan konkreettisesti. Lisää löylyä!

 2. Rotuaarin Robin Hood kirjoitti:

  Kiitos Tom kommentistasi. Siinäpä tulikin paljon ajattelemisen aihetta monelle taholle. Rohkeutta tosiaan tarvitaan puolin ja toisin – kuka ottaa sen ensimmäisen askeleen?

 3. åh, det er aldrig sjovt at få et nej..men, du må ikke give op, det må man bare ikke. man skal kæmpe videre, og blive ved med at tro og håbe. måske har du ikke talentet, hvem ved? men hvis du har viljen, så kan du nå lige så langt som dem med talentet! jeg kæmpede selv i 10 år for at nå mit mål, og jeg nåede det, netop på grund af min vilje. never say never..

Vastaa