You Are Viewing

A Blog Post

Se on kyllä aika vaikeeta

Tämä lause toistui useasti Saku Tuomisen puheessa, jonka hän piti viime viikolla Oma Yritys 12 -tapahtumassa Helsingin Wanhassa Satamassa. Tuominen näet oli sitä mieltä, että suomalaiset sanovat näin lähes aina, kun heidän pitäisi muuttaa vanhoja toimintatapojaan, joihin he ovat tottuneet.

Useinhan sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Tuomisella oli tästä uusi versio, jonka mukaan Suomi on kahden lottovoiton maa: toinen on se, kun synnytään, ja toinen on se, jota odotetaan ja jos se saadaan, niin sitten tehdään jotain mukavaa ja hauskaa. Ne muutamat muut asiat siinä välissä, ne on kyllä aika vaikeita.

Tuominen kehotti kuulijakuntaa ajattelemaan suuresti, koska mitään ei tapahdu, jos mitään ei tavoittele. Ei sitä viitsi, se on niin vaikeeta. Meillä Suomessa verottajan kanssa on vaikeeta, asiakkaiden kanssa on vaikeeta, vuodenajatkin on vaikeita, kun välillä on kylmä ja välillä kuuma.

On kuitenkin syytä huomata, että sekä ideointi että idean toteutus ovat molemmat luovia prosesseja. Ideointi sinänsä ei ole vaikeaa, sillä ideoitahan on neukkareiden fläppitaulut täynnä. Mutta mitä sitten tapahtuu? No sitten se alkaa olla aika vaikeeta. Ideaa varmuuden vuoksi hiotaan ja hiotaan, jotta siitä tulisi parempi, ja vasta pitkän ajan kuluttua siitä kerrotaan kenellekään.

Hyvänen aika, jokuhan saattaisi muuten vaikka varastaa sen. Muuten hyvä, mutta kun kaikki kehitys tapahtuu vuorovaikutuksessa. Jos kyseessä on vaikkapa jonkun yrittäjän tuoteidea, kannattaisikohan mennä melko pian kysymään asiakkaalta, voisiko ideaa jotenkin parantaa. Kyllä kannattaisi.

Tuominen sanookin, että Suomessa ei itse asiassa ole pulaa ideoista, vaan siitä, ettei seurata aikaansa. Tiesittekö muuten, että Vesa Keskisen hevosenkenkä Tuurissa on valittu maailman 3. rumimmaksi monumentiksi?

Ei hyvien ideoiden keksiminen silti helppoa ole, ja lisäksi on hyväksyttävä se, että asiat tapahtuvat hitaasti. Siksi usko voi olla välillä koetuksella. Mutta se on samantekevää, vaikka kukaan muu ei uskoisikaan, jos sinä itse vain uskot. Tämä ei tarkoita, että yhteen ja samaan juttuun pitäisi hirttäytyä loppuiäkseen. Sen sijaan se tarkoittaa, että pitää uskaltaa unelmoida, kokeilla, tehdä ja toteuttaa. Ja jos sattuu epäonnistumaan, niin eikun ylös ja uudestaan.

Tuominen sanookin, että me tarvitsemme esimerkkejä onnistujista ja onnistumisista. Kun porukka näkee jonkun onnistuneen sellaisessa, jota alun perin pidettiin mahdottomana, he alkavat yhtäkkiä pitää sitä mahdollisena – jos tuokin, niin kyllä kai sitten.

Kohta on taas jääkiekon MM-kisat. Kuka uskoo, että tänä vuonna nähdään komeampi ilmaveivi kuin Mikael Granlundilta vuosi sitten? Niin, se on kyllä aika vaikeeta.

Vastaa