You Are Viewing

A Blog Post

Oispa meillä joulu ainainen

Jouluhan on aikaa, jolloin koko perhe on kokoontunut yhteen viettämään yhteistä aikaa. Isä on hakenut kuusen, joka on koko perheen voimin kivasti koristeltu. Lapset ovat odottaneet joulupukin tuloa kuin kuuta nousevaa: kaikki joulukalenterin suklaat on syöty jo ajat sitten. Äiti on laittanut kystä kyllä, ja kohtapa sieltä jo isovanhemmat tulevatkin, sitten voidaan käydä yhteiseen joulupöytään. Ja niin edelleen.

Siksi onkin usein tapana toivottaa hyvää, mukavaa, rauhallista, iloista tai rentouttavaa joulua. Toivottamisessa ei toki sinänsä ole mitään pahaa, ja nuo sanathan ovat synonyymeja toisilleen. Mutta on paljon sellaisia ihmisiä ja perheitä, joiden joulu ei ole mitään edellä mainituista.

Joulun viettoon ladatut odotukset ja se, että perheellä on vihdoin aikaa viettää sitä yhteistä laatuaikaa, voivat olla myös pelottava yhdistelmä. Pitkinä vapaina myös pinna ehtii kiristyä. Ehkäpä pomo antoi iskälle tai äiskälle joululahjaksi lopputilin tai ollaan muuten vain syystä tai toisesta pettyneitä siihen, ettei joulu suju niin kuin pitäisi. Muun muassa tällaisissa tilanteessa voi korkki helposti lennähtää auki. Poliisi saa tunnetusti tavallista enemmän kotihälytyksiä erilaisten juhlapäivien aikaan: joulu on yksi niistä.

Julkisuudessa käydään aika ajoin keskustelua alkoholin hinnankorotuksesta ja sen mahdollisesta vaikutuksesta kulutukseen. Näkemyksiä on ainakin kaksi, ja molemmilla on omat kannattajansa ja vastustajansa. Aiemmin ihmettelin sanontaa, jonka mukaan viina on viisasten juoma. Vasta myöhemmin ymmärsin sen tarkoittavan sitä, että vain viisaat ihmiset osaavat juoda niin, ettei siitä aiheudu haittaa ympäristölle tai muille ihmisille.

Jos useammat ihmiset osaisivat juoda viisaammin, muuttuisi ainakin kaksi asiaa: turvakotien jouluruuhkat hellittäisivät, ja meillä olisi paljon vähemmän sellaisia aikuisia ja lapsia, joiden tarvitsee pelätä joulun tuloa. Pelätä siksi, että heidän kokemuksensa mukaan se sisältää aivan jotain muuta kuin iloa ja rauhaa.

Voisihan sen tipattoman tammikuun vaihteeksi aloittaa viikkoa aiemmin, tai ainakin läträtä tavallista vähemmän, miten olis?

Mahdollisimman hyvää joulua kaikille lukijoilleni! :)

Vastaa