You Are Viewing

A Blog Post

Apetta luovasti sulle ja mulle

Luovuus on niitä asioita, joista puhutaan paljon, mutta kukaan ei oikein tiedä, mitä se tarkoittaa. Hyvä niin, koska sille ei ole olemassa yhtä määritelmää, joka olisi ainoa oikea. Itse tykkään oululaisen, pitkän linjan yritysvaikuttajan Pertti Huuskosen määritelmästä. Sanomalehti Kalevalle antamassaan haastattelussa hän määritteli luovuuden olevan ”sitä, että haetaan uusia mahdollisuuksia ja ollaan ennakkoluulottomia”. Huuskosen mukaan on harmillista, että Suomessa aliarvostetaan luovuutta ja että yritysihmiset pitävät sitä löperyytenä. Aika paljon sanottu mieheltä, joka sentään on pitkäaikainen Technopolis Oyj:n toimitusjohtaja ja päätoiminen hallituksen puheenjohtaja: siis yritysihminen, jos kuka.

Nostan tässä esiin yhden tempauksen, jossa minun mielestäni ollaan oltu erittäin luovia. Tempauksen, jossa on haettu uusia mahdollisuuksia ja oltu ennakkoluulottomia. Se on lauantaina 21.5. järjestetty Ravintolapäivä. Tuon kesäisen lauantain ajaksi perustettiin noin 40 pop up -ravintolaa ympäri Suomea, joskin enimmäkseen Helsinkiin. Tapahtuman ideana oli, että kuka tahansa saattoi perustaa ravintolan tai kahvilan, ja tarjota siellä mitä ikinä mieleen tulee.

Idean isät Antti Tuomola ja Timo Santala kertovat, että alun perin idea Ravintolapäivän järjestämisestä lähti liikkeelle halusta protestoida Suomen byrokraattista lainsäädäntöä vastaan, mutta tarkoituksena oli kuitenkin ennen muuta pitää hauskaa ja syödä hyvin. Hyvä ruoka, parempi mieli, sanottiin eräässäkin elintarvikemainoksessa.

Entäpä sitten se luovuus? Ensiksi on todettava, että valitettavasti Rotuaarin Robin Hood ei päässyt omakätisesti taikka –suisesti maistamaan yhtään tekelettä, koska tapahtumassa ei ollut mukana  oululaista ravintolaa. Mutta mielestäni hyviä esimerkkejä luovasta toteutuksesta oli useita, esimerkiksi tämä ostoskärry-BBQ  –grilliravintola, jossa grillattiin kalaa ostoskärryssä

Ja tämä puoli yhdeksän iltauutisiin päässyt Alppikadun voileivät –niminen paikka, jossa tilaus huudettiin kokille suoraan keittiöön, ja asiakas sai leipänsä samaa reittiä koria apuna käyttäen – ne laskettiin alas kerrostalon kolmannesta kerroksesta.

Erikoisista paikoista voisi mainita vielä Tervasaaren mattolaiturin ja suolaisia lettuja tarjoilleen postiauton. Haminalainen ”Kuorsalon Katto ja Hiili” oli ilmeisesti päättänyt panna ruokailijat hommiin, sillä esitteen mukaan tarjolla oli kattoremonttia ja talkooruokaa.

Tapahtuman valtaisa suosio yllätti niin järjestäjät kuin ravintoloitsijatkin, ja monesta ravintolasta loppui ruoka kesken. Seuraava Ravintolapäivän ajankohta onkin jo tiedossa, se on 21.8.

Ravintolapäivällä ei ollut virallista järjestäjää, vaan se syntyi sitä mukaa, kun sana tapahtumasta levisi ja ihmiset, siis tulevat ravintoloitsijat ja heidän asiakkaansa, innostuivat siitä. Ja kuten hyvistä ideoista yleensä, tästäkin innostuttiin; Ravintolapäivän Facebook-sivulla on tällä hetkellä 7909 tykkääjää ja lisää Tapahtuma sai myös runsaasti julkisuutta eri medioissa. Ylen uutisten lisäksi myös esimerkiksi näissä Nelosen uutisissa.

Vau, sanoo Rotuaarin Robin Hood ja koettaa parhaansa mukaan helsingistyä seuraavan tapahtuman aikaan elokuussa.

Pari viikkoa sitten (14.5.) Yle radio 1:n Suoraa puhetta –ohjelmassa keskusteltiin
luovuudesta ja luovista aloista. Manifesti kuului, että luovat alat ovat yhtä suurta huijausta. Ja että ”Suomi nousuun luovilla aloilla” on pelkkä tyhjä mainoslause; jonkun etevän sanankäyttäjän laatima mantra, ja siten pelkkää toiveajattelua.

Mitä mieltä sinä olet?

Vastaa