You Are Viewing

A Blog Post

Onko yrittäjä huippu-urheilija?

Oulu Wellness Instituuttisäätiö järjesti torstaina 7.6. sporttiklusterin workshop –päivän, jonka osallistujat pohtivat eri näkökulmista mm. liikuntaa, bisnestä ja sitä, miten ne on mahdollista yhdistää toisiinsa. Osallistuin työryhmään, jonka otsikkona oli ”Onko yrittäjä huippu-urheilija?” Lähestyimme kysymystä pohtimalla, onko urheilusta tuttuja konsepteja ja menettelytapoja mahdollista siirtää yritysmaailmaan ja olisiko niistä työkaluiksi yrittäjän arkeen. Ryhmän vetäjänä toimi Christina ”Mikaelin sisko” Forssell, entinen jalkapalloilija ja nykyinen yrittäjä.

Asenteen merkitystä ei voi liikaa korostaa, ei urheilussa eikä liike-elämässä. Näidenkahden ero on kuitenkin siinä, että urheilussa on hyväksyttävämpää sanoa olevansa maailman paras tai ainakin tavoittelevansa sitä.

Vai onko niin, että suomalaiset yrittäjät ovat jo lähtökohtaisesti niin pelokkaita, etteivät he halua sanoa noin suurta tai pienempääkään tavoitettaan ääneen siinä pelossa, että joutuvat naurunalaiseksi, jos tavoite ei toteudukaan? Meitä suomalaisia askarruttaa aivan liian paljon se, mitä muut meistä ajattelevat. Tiedättekö mitä? Uskokaa tai älkää, niin ei ”niitä muita” oikeasti niin paljon kiinnosta. Tai jos kiinnostaisikin, niin entäs sitten?

Keskity siis vain omaan tekemiseesi ja ole rohkea – pois turha vaatimattomuus.

Kun tavoitteet ovat tiedossa, seuraavaksi tulee mieleen, että miten niihin pääsee. Tuota polkua voi jäsentää esimerkiksi kysymällä itseltään:

–        Mitkä taidot minun on hallittava, jotta tavoitteeni toteutuu?

–        Miten hankin nämä taidot nopeimmin ja tehokkaimmin?

–        Kenestä haen mallia ja inspiraatiota?

–        Kenen asiantuntemukseen luotan?

Olennaista on tunnistaa, mitä taitoja tai asioita tarvitsee ja hankkia ne tai parantaa niitä. Heikkouksiaan voi ja täytyy vahvistaa tiettyyn rajaan asti, mutta tuon lakipisteen jälkeen vahvuuksiin keskittyminen tuo parempia tuloksia kuin loputon hiominen ja hinkkaaminen. Lopulta jokainen pelaa kuitenkin omilla vahvuuksillaan hyödyntäen ja kehittäen niitä niin paljon kuin mahdollista. Kehitä siis niitä asioita, joissa haluat olla erinomainen.

Ihmisen ajatukset, tunteet ja fysiologia vaikuttavat koko ajan toisiinsa ja sitä kautta siihen, mitä me teemme ja miten toimimme. Meidän aivomme eivät ymmärrä negaatiota. Ethän sinä mene taksiinkaan ja sano, että ”en halua anopin luo, en työpaikalle, enkä ainakaan lähikapakkaan”. Samalla tavalla sinun on kerrottava aivoillesi, minne olet menossa. Siten niihin syntyy muistijälkiä tulevaisuudesta, mikä puolestaan ohjaa toimintaamme ja edistää tavoitteemme toteutumista. Siksi yrittäjien(kin) on syytä ruokkia aivojaan nimenomaan positiivisilla mielikuvilla.

Siispä voitto mielessä tilanteisiin, olipa kyse sitten MM-kisoista tai ratkaisevasta palaverista sen suhteen, saatko uuden, ison asiakkaan vai et.

Totta on, että aina ei voi onnistua, sehän olisi sitä paitsi tylsää.  Olennaista on se, miten epäonnistumiset käsitellään. Urheilijoilla on tutkittu, että paljon nopeammin kehittyvät ne, jotka analysoivat onnistumisiaan kuin epäonnistumisiaan. Itse ainakin uskon, että sama pätee muuallakin kuin urheilussa.

Älä ole puuromainen, vaan ilmaise rohkeasti ja selkeästi se, kuka olet ja mitä teet – vain sillä tavoin erotut. Aseta tavoitteesi riittävän korkealle, koska ne ohjaavat päivittäistä tekemistäsi. Mikä tärkeintä, usko itse niiden toteutumiseen.

Vastaa