You Are Viewing

A Blog Post

Numero 26 kinkkuananasaurajuusto!

Tällaisen huudon voi kuulla esimerkiksi joissakin oululaisessa yöpizzeriassa, kun tupa on niin täynnä nälkäistä kansaa, että on täytynyt ottaa jonotusnumerot käyttöön. Yleisintä se lienee viikonloppuisin aamuyön tunteina. mikä on siinä mielessä mielenkiintoista, että sitä samaa herkkua niissä myydään arkisinkin ja jopa päiväsaikaan ilman mainittavia jonoja.

Harmaa talous tarkoittaa liiketoimintaa, jossa ei suoriteta lakisääteisiä veroja ja maksuja, kuten ennakonpidätyksiä tai sosiaaliturva- ja eläkemaksuja. Näin valtio menettää verotuloja arviolta neljästä kuuteen miljardia euroa vuosittain ja työntekijä jää vaille hänelle kuuluvaa turvaa. Lisäksi alalla rehellisesti toimivien yritysten kilpailukyky heikkenee.

Helsingin sanomat teki kesällä 15 pizzeriaa kattaneen testin, jossa tutkittiin ravintoloiden menettelytapoja rahastustilanteessa; noin joka kolmannessa niistä kuitin antaminen sitä pyytäneelle asiakkaalle ei sujunut ongelmitta. Lisäksi kuiteissa esiintyi yhteensä neljänlaista arvonlisäverokantaa: 12, 13, 17 ja 22 prosenttia. Ruoan arvonlisävero on Suomessa ollut 13 prosenttia jo yli vuoden, heinäkuun 2010 alusta lähtien.

Aika ajoin nousee keskusteluun, millä hinnalla pizzaa voi myydä, jotta sillä tulisi toimeen senkin jälkeen, kun kaikki lakisääteiset maksut on suoritettu. Useimmin kuultu kannattavuusraja on kuusi euroa; sitä mieltä on muun muassa Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestö MaRa, jonka mukaan alle kuuden euron hinta on mahdollinen vain lyhytaikaisissa kampanjoissa.

Toisaalta 4.4.2011 esitetyssä Ylen Silminnäkijän Hyvät, pahat ja pizzat –jaksossa toimittaja tapasi alle kuuden euron hinnalla pizzaa myyviä yrittäjiä. Heidän mukaansa se on mahdollista, kun tyytyy pieneen palkkaan ja tekee vähintään 12 tuntia töitä päivässä. Toimittajan pyynnöstä eräs heistä näytti kirjanpitonsa kysyen samalla, miksi hänen täytyy tehdä niin, kun kalliimmalla myyvienkään ei tarvitse.

Tuossa samassa ohjelmassa toimittaja kysyy MaRa:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemeltä myös, ampuuko hänen työnantajansa tykillä kärpästä, kun ravintola-alan osuus kaikesta harmaasta taloudesta on 1,8 %; euroissa mitattuna ongelmia on eniten rakennusalalla. Toisaalta Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön projektipäällikkö Janne Marttinen arvioi, että vain 10 % harmaan talouden rikoksista tulee viranomaisten tietoon, ja loput jäävät piilorikollisuudeksi. Miten luvut muuttuisivat, jos näin ei olisi?

No, ainakin rakennusalalle ollaan kohdistamassa uusia valvontatoimenpiteitä, jos valtionvarainministeriön suunnitelmat toteutuvat. Nyt sinnekin riittää resursseja, kun pullomummot on saatu asioihin.

2 vastausta artikkeliin “Numero 26 kinkkuananasaurajuusto!”

  1. http://www./ kirjoitti:

    Pigeon:C’est sans doute la « goutte » qui fait déborder le vase, après ses propos sur l’équipe de France et les harkis, le PS se devait de réagir semble-t-il…

  2. Ja klar, warum nicht. Ich bin grundsätzlich nicht dafür, fürs nicht arbeiten bezahlt zu werden. Das wär übrigens mal ein Thema für einen Volksentscheid, für den es sich zu kämpfen lohnen würde.

Vastaa