You Are Viewing

A Blog Post

Hyvää joulua – näin meillä, miten teillä?

Joulun kunniaksi Rotuaarin Robin Hood päätti hieman tutkia eri maiden jouluperinteitä ja –tapoja ja aika mielenkiintoisia juttuja näytti löytyvän. Nyt jos joku on kotoisin näistä maista tai on muuten vain eri mieltä, niin ihan vapaasti – näillä ei ole takuuta eikä vaihto- tai palautusoikeutta :)

Norja: luutien piilottelu
Uskomuksen mukaan joulu tuo norjalaisille mukanaan pahat henget ja epäonnen. Siksi heillä on tapana piilottaa jouluyön kynnyksellä kaikki talon luudat, jotteivät pelottavat noidat pääse niihin käsiksi. Villeimpien uskomusten mukaan miehillä on ennen vanhaan ollut tapana viettää jouluyö ulkona aseen kanssa kuljeskellen. Rohkeimmat ovat ampuneet haulikoilla ilmaan karkottaakseen pahat henget.

Espanja: Joululotto
Mikään ei ole Espanjassa joulun alla niin suurta ja ihmeellistä kuin joululoton jännittäminen. Lotería de Navidad on järjestetty vuodesta 1812 alkaen, ja arvonnassa jaetaan voittoja yli kahdella miljardilla eurolla. Loton suosio perustuu tavallista suurempaan voittomahdollisuuteen: voittavia numerosarjoja arvotaan liki kaksituhatta. Arvontalähetys on valtava, useita tunteja kestävä spektaakkeli, jota koko Espanja pysähtyy seuraamaan.

Itävalta: Piiskaa pukilta
Itävallan kaduilla kuljeskelee sarvipäisiä olentoja joulukuun ensimmäisillä viikoilla. Kyseessä on Krampus, eli Pyhän Nikolauksen pimeä puoli. Krampuksiksi pukeutuvat usein nuoret miehet ja piiskatuksi tulevat lapset ja hehkeät naiset.

Venezuela: Rullaluistellen messuun
Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa on kaikilla kaupunkilaisilla tapana hankkiutua varhaiseen aamumessuun melko epätavallista liikkumismuotoa, rullaluistimia, käyttäen. Aamumessuun rullaluistellaan yhdeksän kertaa joulukuun 16. päivästä lähtien.  Lapset myös hyödyntävät tätä tapaa sitomalla isovarpaaseensa narun, jonka toinen pää roikkuu ikkunasta ulos. Ohikulkevat rullaluistelijat voivat siten messuun mennessään nykäistä lapset hellästi hereille.

Ukraina: Hämähäkinseittejä joulukuusessa
Taru kertoo, että aikoinaan erään köyhän lesken perheellä ei ollut varaa somistaa kuusta oikeilla koristeilla. Jouluaamuna herätessään perhe huomasi, että hämähäkit olivat punoneet kauniit seittikuviot puun oksille. Siitä lähtien ukrainalaisilla on ollut tapana kunnioittaa uskomusta lisäämällä perinteisten joulukoristeiden joukkoon jäljitelmiä hämähäkin verkoista.

Tsekki: Kengänheitto
Jouluaattona tsekkiläiset sinkkunaiset osallistuvat perinteisiin ennustusmenoihin, joiden pitäisi auttaa ennustamaan tulevan vuoden avioliittotilanne. He ottavat kengän jalastaan, seisovat selkä ovea kohden ja heittävät kengän ulos. Jos kengän kärki jää osoittamaan ovea kohden, avioliiton pitäisi odottaa tulevana vuonna. Vastaavasti kantapää kohti ovea kertoo 12 kuukauden odottelusta ennen sormuksen pujottamista nimettömään.

Italia: La Befana
Useiden maiden luottaessa joulupukkiin lahjojen jakajana, italialainen kansantaru kertoo, että lapsosten lahjakasojen takana onkin kiltti noita nimeltään La Befana. Kristittyjen legenda kertoo kolmen viisaan miehen kysyneen La Befanalta tietä päästäkseen Kristuksen luokse. La Befana ei osannut neuvoa heitä, mutta tietäjät kutsuivat kuitenkin hänet mukaansa matkalle, josta tämä kieltäytyi kotitöihin vedoten. Hän kuitenkin katui päätöstään myöhemmin ja tänä päivänäkin kiertelee maailmaa etsien tietäjiä ja pientä Jeesusta ja jättäen lahjoja taloihin, joiden ohi on kulkenut.

Iso-Britannia: Vanukkaan sekoitus
Jos haluat saada joulutoiveesi toteutuvan, voit kokeilla vanhaa brittiläistä tapaa lausua toiveesi samalla, kun sekoitat jouluvanukasta ennen sen kypsentämistä. Niille, joille jouluvanukas ei ole tuttu, kerrottakoon, että jouluvanukas on raskas sekoitus kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja talia hukutettuna alkoholiin näyttävää pimeässä huoneessa tapahtuvaa liekitystä varten. Joskus taikinaan heitetään pieniä hopeakolikoita tuomaan onnea löytäjilleen.

Alankomaat: Zwarte Piet
Hollantilaisella joulupukilla on apuri nimeltään Zwarte Piet (Musta Pekka), josta sanotaan, että hän vie säkissään huonosti käyttäytyvät lapset mukanaan takaisin Espanjaan. Hollannin joulupukin sanotaan olevan kotoisin sieltä.

Grönlanti: Merilintua joulupöytään
Grönlantilaiset ovat tunnettuja eriskummallisista ruokalajeistaan. Sikäläinen jouluherkku on kiviak, eli raaka merilintu, joka laitetaan hylkeen sisälle marinoitumaan ja haudataan maahan kiven alle puoleksi vuodeksi. Jouluna lintu kaivetaan hylkeen mahasta ja nesteet imetään muiden ruokien kastikkeiksi.

Portugali: Esi-isät aterialla
Portugalissa joulua juhlitaan vasta tammikuun alussa. Jouluateria syödään loppiaisena ja mukana ovat myös kuolleet esi-isät. Heitä varten pöydässä on tyhjät tuolit ja ruokaa katetaan lautasille tavalliseen tapaan. Lapset muistavat itämaan tietäjien hevosia laittamalla yöksi porkkanaa kenkiinsä.

Rotuaarin Robin Hood toivottaa kaikille lukijoilleen hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! :)

Vastaa